donderdag 11 juli 2013

*Gebaart Hatsjie"

Haha, dit artikeltje wou ik jullie toch meegeven xD


Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar niet iedereen produceert een "hatsjie" (of variatie) tijdens het niezen. Zo hoor je bij doven niet meer dan een scherpe, snelle stroom van adem.
Woorden toevoegen aan een nies en reageren met "Gezondheid" zijn culturele gewoontes die we oppikken tijdens onze kindertijd. "Hatsjie" is dan ook niet universeel. Bij de Britten klinkt het als "achoo", terwijl de Fransen een "atchoum" produceren. In Japen gaan niesbuiten gepaard met "hakashun" en in de Filippijnen klinkt het als "ha-ching". Door dit culturele aspect is het niet verwondelijk dat doven, zeker gebruikers van gebarentaal, niet nadenken over één van de meest natuurlijke lichamelijke acties.

"Voor doven is een nies gewoon wat het moet zijn: iets dat simpelweg gebeurt", stelt Charlie Swinbourne, de halfdove journalist die dit fascinerende weetje aan het licht bracht in een online magazine voor doven. In zijn poging om een woordloze nies te omschrijven, schreef hij dit: "Je hoort een diepe, zware adem vlak voor het niezen en dan een scherper, sneller geluid wanneer de lucht naar buiten gestuwd wordt".


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1667226/2013/07/11/Waarom-je-bij-doven-nooit-een-hatsjie-hoort.dhtml


Nou heb ik daar zelf nog nooit bij stilgestaan...als ik zo m'n eigen omgeving ga observeren op dat niezen heb ik de volgende dingen opgemerkt:
* Pa niest héél luid met "ATSJEEEIN" (ja tis zo pa :-p) misschien zo luid omdat we het dan allemaal horen in huis? :-p

* Sandra niest inderdaad met "ACHOO", volledig op z'n Engels!

* Ik (volgens m'n vriend) klink als een zwijntje als ik nies...dus meer als "Hasprrt", met de nodige headbanging :-p

* M'n zus niest op dezelfde manier :p

Nou...misschien klopt die beschrijving dan toch wel en doen we er gebarentaal bij als we niezen (headbangen).
...Kurt Cobain zou trots zijn op ons gebaar :-)


Besluit: waar houden ze zich in godsnaam mee bezig! :-O xD
Geen opmerkingen:

Een reactie posten