Hoofdstuk 1 van de CI

Dit sluit zich aan op het "aanvaarden" van doofheid.

Kort na mijn besluit hebben ik en mijn papa een afspraak gemaakt bij de audioloog van Stappie, om wat meer inlichtingen te krijgen over hoe alles in zijn beloop gaat.
Door dat gesprek werd ik al wat meer "enthousiaster" over de CI.
De resultaten van personen met een CI waren zeer goed en ook heel veel zaken van mijn auditieve beperking, wees erop dat ik een heel goede kandidaat zou zijn.
Enkele zaken: het feit dat ik van kleinsaf gehoord heb, dat ik aan beide oren een hoorapparaat draag, dat ik bewezen heb dat ik goed kan doorzetten (wat ook tot uiting komt in mijn schoolresultaten en de vele "spraak"lessen van Karen en dat ik zeer goed kan articuleren) wat voordelig is voor de revalidatie achteraf en ook dat ik heel lang vrij "natuurlijk" heb gehoord m.a.w. mijn gehoorzenuw bleef altijd geprikkeld.

Vooral het feit dat de nucleus 5 nu op de markt is, stelde mij al heel wat gerust.
Meer informatie hierover: http://www.cochlear.com/
De oudere modellen vallen ook echt op en ik ben daar niet zo voor....ik had altijd neutrale hoorapparaten omdat ik wou dat mensen me leerden kennen om wie ik ben en dat dit niet beïnvloed werd door een "enorm opvallende" hoorapparaat. Ik heb natuurlijk wel respect voor de mensen die dat wel doen! Maar ieder zijn smaak :-p.
Ik leef vooral in een "horende" wereld en daar zullen ze nog niet snel iemand aanspreken waarvan ze zien dat deze persoon een auditieve beperking heeft....het is nu eenmaal zo.

We besloten dat we een afspraak gingen maken bij een oorarts in Brugge.
Bij de consultatie bleek dat ik nog niet in aanmerking kwam voor een CI omdat ik nog te goed hoorde, terwijl sommige tests enorm confronterend waren voor mij en mijn papa (die mee was).
Een van die testen was het herhalen van woorden die je hoort, daar was ik echt verschoten dat ik er bijna niets van verstond en besefte ik ook hoe het kwam dat ik het maar niet door had dat mijn gehoor achteruit ging: liplezen!
Dat liplezen had ervoor gezorgd dat ik nog tamelijk kon volgen, maar blijkbaar was dit ook meer "visueel horen" geworden...
Toen ik hoorde dat ik nog niet in aanmerking kwam voor een CI, voelde ik wel de grond vanonder mijn voeten wegzakken...
In tijd tussen het gesprek met de audioloog en de consultatie in Brugge, had ik steeds meer vertrouwen gekregen in de CI en was het ook voor mij een "reddingsmiddel" geworden. Een "verlossing" van de vermoeidheid die er heerste door het vele liplezen...en dan bleek dat ik er nog niet erg genoeg aan toe was! 
De oorarts raadde me aan om nog een paar jaar te wachten tot het nog slechter is.

Eens thuisgekomen, zat ik helemaal in de put....hoe lang moet ik nog sukkelen met dat horen? Hoe moet ik hier nog mijn studies afronden als het maar steeds niet lukt om te volgen? Na een gesprek met Karen, besloten we om een afspraak te maken bij Dr. Forton in Roeselare.
Ik had er eerst niet echt veel vertrouwen in....Dr. Forton was me ook niet zo bekend, maar Karen gaat me niet doorverwijzen naar iemand dat zijn werk niet goed zou doen :-p.
Ook het feit dat zij mij dan zou kunnen helpen in de revalidatie met de CI (jaja, terug bij haar! :-)), stelde me al enorm gerust. 

De afspraak bij Dr. Forton ging heel goed.
De testen gingen vlot en al snel bleek dat ik wel in aanmerking kwam voor een CI!
Tijdens de consultatie voelde ik me ook wel goed bij deze dokter, als je vragen stelt aan hem, krijg je ook een eerlijk antwoord terug. Niet veel dokters antwoorden eerlijk of antwoorden zelfs op de vraag van de patiënt:-p.
Vanaf dan ging het snel! De aanvraag werd verstuurd en het werd dan 3 maanden nagelbijten op het resultaat van de ziekenfonds. Achteraf bleek dat ze dit al na een maand besloten hadden en dat het voor de rest van de tijd op een bureau lag...administratie hé :-).
Nadat de aanvraag goedgekeurd werd, werd de grote dag gepland: de operatie.
Om mijn studies niet in gevaar te brengen, kozen we ervoor om de operatie te laten doorgaan kort na de examens. 
De grote dag: 25/06/2012 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten